آکادمی کارآفرینی

مهم‌ترین قرارداد استارت‌آپ‌ها و کسب‌وکارها:

قرارداد استارت‌آپ‌ها و کسب‌وکارها

شاید برای شما هم پیش‌آمده که یک ایده‌ی اولیه داشته باشید و از ارائه آن و دریافت مشاوره از بقیه نگران باشید و یا حتی حاضر نباشید این مدارک را به یک مجموعه حمایتگر ارائه دهید و نگرانی شما از افشای اطلاعات یا دزدیده شدن طرح و ایده‌تان باشد.
تا پایان این متن باما همراه باشید که یک راهکار کاربردی به شما ارائه دهیم.
خیلی وقت‌ها صاحبان تجارت‌ها نمی‌توانند به یکدیگر اعتماد کنند، کارفرمایان همیشه می‌ترسند که کارمندان اسرارشان را به رقبا بفروشند و یا صاحب ایده از دزدیده شدن طرح خود واهمه دارد.
در اینجا مشخص می‌شود که اهمیت قرارداد NDA چیست و شما می‌توانید به‌راحتی از اسرار خود محافظت کنید.
توافق‌نامه محرمانه یا همان
Non-disclosure Agreement
(همچنین به آن توافق‌نامه عدم افشا یا NDA نیز گفته می‌شود) یک قرارداد الزام‌آور قانونی است که در آن یک شخص یا صاحب کسب‌وکار متعهد می‌شود اطلاعات خاصی را که به‌عنوان یک راز تجاری می‌باشد، محفوظ نگه‌دارد و بدون مجوز مناسب برای دیگران فاش نکند.
حالا که با مفهوم قراداد عدم افشا آشنا شدید باید بدانید این نوع قرارداد دو حالت دارد؛ یک‌ جانبه و دو جانبه.
قرارداد یک‌ جانبه به قراردادی گفته می‌شود که در آن یکی از طرفین موظف است، اطلاعات خاصی را که مربوط به فرد دیگری‌ است، محرمانه نگه‌دارند.
قرارداد عدم افشای اطلاعات یک‌ جانبه مثل؛
در استخدام کارمند، شما به‌عنوان مدیر، در بیشتر موارد اطلاعات محرمانه‌ای را با کارمند خود به اشتراک می‌گذارید، اما آن‌ها اطلاعات محرمانه‌ای را با شما به اشتراک نمی‌گذارند؛ این استخدام می‌تواند برای همکاری در یک پروژه یا استخدام مشاور باشد.

قرارداد دو جانبه، قراردادی است که هر دو طرف موظف هستند، اطلاعات را محرمانه نگه دارند.
ادغام در کسب‌و‌کار، بارزترین نمونه آن است. اگر به فکر ادغام شدن با یک شرکت دیگر باشید، طبیعی است که هر دو طرف می‌خواهند اطلاعات مربوط به یکدیگر را بدانند تا بتوانند به‌درستی تصمیم‌گیری کنند.

 قرارداد NDA,قرارداد,استارت‌آپ‌,کسب‌وکار

در نوشتن قرارداد افشا به این نکات دقت کنید:

۱. تعریف اطلاعات محرمانه

برای نوشتن قرارداد عدم افشای اطلاعات ابتدا باید مشخص کنید که چه اطلاعاتی را محرمانه می‌دانید.
در صورتی که اطلاعات محرمانه به صورت مکتوب باشد، طرف افشاکننده باید بر روی آن برگه با کلمه‌ی “محرمانه” یا هشدارهای مشابه برچسب یا مهر بزند.
اگر اطلاعات محرمانه به صورت شفاهی گفته شود، طرف افشاکننده باید فوراً نوشته‌ای ارائه دهد که چنین ارتباط شفاهی دارای اطلاعات محرمانه است.
برای مثال جلساتی که برگزار می‌شوند؛
روی گزارش آن جلسه مهر محرمانه زده می‌شود.

 

۲. استثنائات از اطلاعات محرمانه

تعهدات طرف دریافت‌کننده اطلاعات در این موافقت‌نامه شامل این اطلاعات نمی‌شود؛
الف) درصورت افشا، عموم از آن باخبر شوند.
ب)صاحب اطلاعات قبل از افشا اطلاعات متوجه هدف افشاکننده شود.
ج) اطلاعات با تایید قبلی صاحب اطلاعات، افشا شود.

۳. تعهدات طرف دریافت‌کننده اطلاعات و بازگشت اطلاعات محرمانه

الف) طرف دریافت‌کننده باید دسترسی به اطلاعات محرمانه را برای کارمندان، پیمان‌کاران و اشخاص ثالث به‌طور منطقی محدود کند و از آن افراد بخواهد که محدودیت‌های عدم افشا را حداقل به اندازه مواردی که در این توافق‌نامه محافظت می‌کند، امضا کنند.
ب) طرف دریافت‌کننده نباید بدون تأیید کتبی قبلی طرف افشاکننده، از هرگونه اطلاعات محرمانه به نفع خود طرف گیرنده استفاده کند و آن را منتشر، کپی یا به‌نحو دیگری برای دیگران فاش کند و یا حتی اجازه استفاده دیگران را به نفع خود یا به ضرر طرف افشاکننده بدهد.
ج) طرف دريافت‌كننده تمام سوابق، يادداشت‌ها و ساير مطالب نوشتاري، چاپي، يا محسوسي را كه مربوط به اطلاعات محرمانه در اختيار دارد، درصورت درخواست كتبي طرف افشا‌كننده، فوراً به طرف افشا‌كننده برمي‌گرداند.

۴. مدت قرارداد NDA

قرارداد عدم افشا می‌تواند به‌ صورت یک قرارداد چندروزه باشد؛ در غیر این صورت می‌توانید آن را به‌ صورت نامحدود ادامه دهید. هر مدت‌ زمانی که برای انجام هدف مورد نظر لازم باشد، مدت ‌زمان قرارداد خواهد بود. معمولاً تا زمانی که راز مخفی بماند، قرارداد عدم افشا بیش از یک معامله یا رابطه‌ای خاص به طول می‌انجامد.
شما می‌خواهید ماده‌ای را در قرارداد NDA درج کنید که به‌طور خاص بیان کند که اطلاعات محرمانه حتی پس از پایان رابطه‌ی تجاری یا قرارداد نیز باید محرمانه بمانند. اگر نمی‌دانید چه مدت ‌زمانی را در قرارداد عدم افشای اطلاعات تعیین کنید، باید بدانید که دوره‌ی زمانی متوسط بین ۱ تا ۵ سال است. به یاد داشته ‌باشید که دوره‌ی زمانی باید تا زمانی ادامه یابد که برای محرمانه ماندن اطلاعات به آن نیاز دارید.

۵. قانون حاکم

در بیشتر موارد قرارداد NDA از قوانین محل سکونت فرد استفاده می‌شود؛ همچنین در صورت بروز اختلاف درمورد قرارداد، دادگاه محل سکونت فرد مسئول رسیدگی به پرونده خواهد بود.

۶. امضای قرارداد NDA

هنگامی‌ که قرارداد عدم افشای اطلاعات را امضا می‌کنید، باید مطمئن شوید که در محل صحیح قرارداد امضا می‌کنید. اگر به‌عنوان نماینده‌ی یک شرکت طرف قرارداد هستید، نام شرکت را به عنوان امضاکننده ذکر کنید و نام خود را به شکل (توسط: …) پایین امضا بنویسید. بهتر است در مور‌د نحوه‌ی امضا قرارداد بیشتر مطالعه کنید.

در صورت نقض قرارداد عدم افشا چه اقداماتی باید انجام دهید؟

اگر شخصی قرارداد NDA شما را نقض کند، می‌توانید علیه او شکایت کنید؛ یعنی می‌توانید از آن‌ها خسارت دریافت کنید. گاهی تنها کاری که می‌خواهید انجام دهید این است که آن‌ها را وادار کنید تا دیگر از اطلاعات مورد نظر استفاده نکنند یا آن‌ها را افشا نکنند؛ در این صورت برای جلوگیری از ادامه تخلف، باید درخواست توقیف اطلاعات در قرارداد ذکر شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا